Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021

Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında 63,0 olarak hesaplandı.
En yüksek istihdam oranına sahip lisans alanı 82,7 ile sağlık ve refah oldu
Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (82,7), eğitim (77,8), mühendislik, imalat ve inşaat (77,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (76,7) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (72,3) olarak gerçekleşti.
Eğitim ve öğretim alanlarına göre kayıtlı istihdam oranı (lisans), 2021
En yüksek istihdam oranına sahip lisans bölümü 96,6 ile işitme engelliler öğretmenliği oldu
Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler; işitme engelliler öğretmenliği (96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (95,5), zihin engelliler öğretmenliği (95,4), görme engelliler öğretmenliği (94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (94,3) oldu.
İlk 10 bölüm için kayıtlı istihdam oranı (lisans), 2021
En yüksek istihdam oranına sahip ön lisans alanı 71,3 ile mühendislik, imalat ve inşaat oldu
Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; mühendislik, imalat ve inşaat (71,3), tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (66,0), bilişim ve iletişim teknolojileri (65,8), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (65,2) ile iş, yönetim ve hukuk (64,3) olarak gerçekleşti.
En yüksek istihdam oranına sahip ön lisans bölümü 97,1 ile paramedik oldu
Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler paramedik (97,1), ambulans ve acil bakım teknikerliği (97,0), polis meslek eğitimi (92,1), endüstriyel otomasyon (87,9) ve elektronik haberleşme (86,7) oldu.
Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşti
Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşirken, bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı.
İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 7,7 ay ile sağlık ve refah oldu
Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (7,7 ay), eğitim (10,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11,0 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11,6 ay) ile hizmetler (12,4 ay) olarak gerçekleşti.
Eğitim ve öğretim alanlarına göre ilk iş bulma süresi (lisans)
İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi oldu
Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu beş bölüm; dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), güvenlik bilimleri (3,0 ay), görme engelliler öğretmenliği (3,4 ay), zihin engelliler öğretmenliği (3,7 ay) ve işitme engelliler öğretmenliği (3,8 ay) oldu.
İlk 10 bölüm için ilk iş bulma süresi (lisans)
İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans alanı 12,5 ay ile hizmetler oldu
Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; hizmetler (12,5 ay), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (12,7 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (13,7 ay), sağlık ve refah (13,7 ay) ile eğitim (15,0 ay) olarak gerçekleşti.
İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans bölümü 1,0 ay ile uçak gövde bakım oldu
Ön lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu beş bölüm; uçak gövde bakım (1,0 ay), polis meslek eğitimi (2,9 ay), paramedik (3,3 ay), kamu güvenliği ve asayişin sağlanması (4,3 ay) ve mekatronik teknolojisi (5,8 ay) oldu.
Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümü pilotaj oldu
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
Ortalama kazancın en yüksek olduğu ön lisans bölümü polis meslek eğitimi oldu
Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ile ev idaresi oldu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
-
Penta Teknoloji yılın ilk yarısında cirosunu yüzde 60 artırarak 4 milyar TL’ye yükseltti
-
Dünya Ticaret ve Kalkındırma Derneği’nin Yeni Bölge Temsilciliklerinin Açılması
-
League Of Legends Mevsim Finalleri Başlıyor
-
30 Ağustos Zaferi’nin 100. Yılı Kütahya’da Tırmanma Yarış İle Kutlandı
-
Tüpraş’ın Stratejik Dönüşüm Planı doğrultusunda atılımları devam ediyor
-
eKampüs’le yaz döneminde kesintisiz gelişim fırsatı
SON HABERLER
-
01
Penta Teknoloji yılın ilk yarısında cirosunu yüzde 60 artırarak 4 milyar TL’ye yükselttiDünyanın önde gelen teknoloji markalarını Türkiye ile buluşturan Penta Teknoloji, 2022 yılının ilk altı aylık döneminde konsolide cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artırarak 4 milyar TL’ye yükseltti. -
02
Dünya Ticaret ve Kalkındırma Derneği’nin Yeni Bölge Temsilciliklerinin AçılmasıDÜNYA TİCARET VE KALKINDIRMA DERNEĞİ BAŞKANI SAYIN ALİ GENÇ: Ülkemiz ekonomisine tüm gücüyle ve üyeleriyle katkıda bulunmaya çalışan Derneğimiz, yeni açılan Ege Bölge Temsilciliği Şube Başkanlığı’na İlker KARA Beyefendi Atanmıştır. Ülke çapında iş dünyamıza destek olma kapasitesini artırarak ve ülkemiz ile diğer ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirerek, dünya ticaretini kolaylaştırmak ve ticaret kapasitesini yükseltmek konusunda hepimizi […] -
03
League Of Legends Mevsim Finalleri Başlıyor13 – 14 Ağustos tarihinde oynanan heyecan dolu karşılaşmalar ile lig aşaması geride kaldı. -
04
30 Ağustos Zaferi’nin 100. Yılı Kütahya’da Tırmanma Yarış İle KutlandıNG Kütahya Seramik sponsorluğunda düzenlenen AVIS 2022 Türkiye Tırmanma Şampiyonası 13-14 Ağustos tarihlerinde Frigya Spor Kulübü tarafından 30 Ağustos Zaferinin 100. -
05
Tüpraş’ın Stratejik Dönüşüm Planı doğrultusunda atılımları devam ediyorTürkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. -
06
eKampüs’le yaz döneminde kesintisiz gelişim fırsatıÖRAV’ın uzaktan eğitim platformu eKampüs, öğretmen eğitimlerinin yanı sıra tüm bireylere açık gelişim eğitimleri de sunuyor. -
07
İKÇÜ’de Program Doluluk Oranı yüzde 99,4Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) yerleştirme sonuçları göre İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 99,4 doluluk oranı ile öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversiteler arasında yerini aldı. -
08
YKS Şampiyonu’nun Tercihi Sabancı Üniversitesi OlduYKS 2022 sonuçlarına göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve İngilizce alanlarında 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan Zeynep Dila Kuyucu, tercihini Sabancı Üniversitesi’nden yana kullandı.